|
Format |
: Kitap |
|
Barkod |
: 9789757265986 |
|
Yayın Tarihi |
: 2000-01-01 |
|
Yayın Dili |
: Türkçe |
|
Baskı Sayısı |
: 1.Baskı |
|
Sayfa Sayısı |
: 192 |
|
Kapak |
: Karton |
|
Kağıt |
: 2.Hamur |
|
Boyut |
: 160 X 240 |
Uzun yıllar Merzifon Amerikan Koleji´nin aşçılığını yapan Boğos Piranyan, kitapta, Anadolu´nun geleneksel lezzetlerini yanı sıra, Batı kaynaklı çeşitli tariflere de yer veriyor. Kitapta, çorbalardan bastılara, kebaplardan köftelere, pilavlardan musakkalara, dolmalardan hamurişlerine, balıklardan tatlılara 243 tarif yer alıyor.
Aşçının Kitabı yayına hazırlanırken, Anadolu´nun kültürel, tarihsel, sosyolojik tarihine ışık tutmaya çalışan bir bakış açısı geliştirildi. Bu amaçla, kitap çeşitli makaleler ve fotoğraflarla zenginleştirildi.
Boğaziçi Üniversitesi´nden Zafer Yenal, kitapta yer alan Nor Khoharar´ı Okurken başlıklı yazısında, Aşçının Kitabı´nın yemek sosyolojisi ve güncel kültürel tartışmalar açısından ne tür anlamlar taşıdığı üzerinde durdu. Kitabın çevirmeni ve Sofranız Şen Olsun adlı yemek-anı kitabının yazarı olan Takuhi Tovmasyan, Yamağın Sözü başlıklı yazısında, Piranyan´ın eserinin kendisinde uyandırdığı hatıraları dile getirdi. Araştırmacı Turgut Kut, Boğos Piranyan´a ve Eski Yemek Kitaplarına Dair Bir Not başlıklı yazısında, Osmanlıca ve Ermenice Harfli Türkçe yemek kitapları hakkında tarihsel bilgiler verdi. Boğaziçi Üniversitesi´nden Nazan Maksudyan ise Merzifon Anadolu Koleji´nin Kısa Tarihçesi ve Aşçı Boğos Piranyan başlıklı yazısında, Piranyan´ın aşçılılığını yaptığı kolejin tarihine ışık tutarken, yazarın yaşamöyküsünün de izlerini sürdü.
Okuyucu Yorumları