Yazar : Zeynep Direk
Kategori : Çağdaş Felsefe
Fiyat: 55.00   Liste Fiyatı : 55.00
Ürün Tükendi.
Favorilere Ekle
Format : Kitap
Barkod : 9789750809453
Yayın Tarihi : 2005-05-30
Yayın Dili : Türkçe
Baskı Sayısı : 1.Baskı
Sayfa Sayısı : 236
Kapak : Karton
Kağıt : 2.Hamur
Boyut : 135 X 210
Hakkında
Yorumlar
Resimler ve Dosyalar
Zeynep Direk, başkalık deneyimi sorusunu ırk, kültürel başkalık, toplumsal cinsiyet, cinsiyet farklılığı sorularıyla ilişkilendiriyor. Kitapta yer alan yazılar, bir anlamda, yazarın başkalık deneyiminden yola çıkarak yasa, adalet, etik ve siyaset konularını düşünme çabasına tanıklık ediyor. Yeni düşünce filizlerini merak edenler için...

Tadımlık

Önsöz

Çeşitli vesilelerle yazılmış bu yazılar doktora tezimde Derridanın düşüncesi bağlamında tartıştığım başkalık deneyimi meselesinin bende bıraktığı izlerin açtığı yeni yollar, verdiği filizlerdir. 1990ların başından beri Husserlde, Heideggerde, Sartreda Levinasta, Merleau-Pontyde, ve Derridada başka sorunuyla ilgilendim. Bu soru tezimi savunduğum 1998den sonra zihnimde ırk meselesi, kültürel başkalık, toplumsal cinsiyet, cinsiyet farklılığı sorularıyla ilişkilendi ve yasa, adalet, etik ve siyaseti düşünme biçimimi etkiledi. Bu derlemedeki yazılar başkalık deneyiminden yola çıkarak bunları düşünme çabama tanıklık etmekteler. Derridayı ve Levinası sunan, tanıtan, açıklayan, kısacası okuyan yazılar var çoğunlukta bu kitapta. Diğer yazılar da onlar tarafından ilham edilmiş. Daha geç tarihte yazdığım yazılar yorumsal pratik açısından ilk yazılara göre daha gelişkindir, çünkü okuma zamanla derinleşmekte ve inceleşmektedir ama ilk yazılarımda da bugün savunamayacağım bir şey olmadığını söyleyebilirim. Çağdaş Kıta Avrupası Felsefesine günümüzün en önemli izlekleri bağlamında girme fırsatı arayan okura destek olacaklarını düşündüğüm için bu yazıları biraraya getirmeye karar verdim. Aslında bunların bir kısmı 1997den itibaren Defter, felsefelogos gibi dergilerde, bir kısmı da piyasada kolaylıkla bulunmayan bildiri veya Armağan kitaplarında yayınlanmışlardır. İlk basımların künyelerini her denemenin başında belirttim. Yazıları bu kitapta yayınlamadan önce gözden geçirdim ve gerekli bulduğum ufak tefek değişiklikleri yaptım.
Charles Bigger, Robert Bernasconi, Leonard Lawlor, Tina Chanter, John Llewelyn hayatımdaki varlıklarıyla bu yazıları kışkırtmış ve beslemiş kişilerdir. Onlar olmasaydı bu kitap da olmazdı. Bana her zaman verdikleri cesaret, destek ve herşeyden önemlisi dostluk için onlara ne kadar teşekkür etsem azdır. Türkiyedeki felsefe camiasından da her zaman sıcak bir kabul ve destek gördüm. Bu yazıların yazılmasına vesile olan konferanslara beni davet etmiş ve çalışmamı desteklemiş olan Ioanna Kuçuradi, Doğan Özlem ve Sinan Özbeke teşekkür ederim. Semih Sökmen ve Orhan Koçak Defter dergisinde yayınladığım yazılara soruları ve değinileriyle önemli katkılarda bulunmuşlardır. Bu yazıların bazılarını yayınlanmalarından önce okuma zahmetine katlanan meslektaşlarım Orta Doğu Teknik Üniversitesinden Hasan Ünal Nalbantoğluna ve Sakarya Üniversitesinden Rahmi Karakuşa, benden tartışma zamanını hiç esirgemeyen Galatasaray Üniversitesinden meslektaşlarım Necati Ilgıcıoğluna ve Aliye Kovanlıkayaya minnettarım. Ailem ve arkadaşlarım benim yoğun çalışma hayatımı sürdürebilmem için çeşitli fedakarlıklarda bulundular. Kesintili, eksik varlığıma ve çoğunlukla yokluğuma tahammül ettikleri için hepsine şükran borçluyum.

Zeynep Direk
Galatasaray Üniversitesi

Okuyucu Yorumları