Yazar : Volkan Yücel
Fiyat: 305.00   Liste Fiyatı : 305.00
Ürün Satışta.
Favorilere Ekle
Adet
Format : Kitap
Barkod : 9786053993605
Yayın Tarihi : 2014-11-07
Yayın Dili : Türkçe
Baskı Sayısı : 1.Baskı
Sayfa Sayısı : 480
Kapak : Karton
Kağıt : 2.Hamur
Boyut : 190 X 240
Hakkında
Yorumlar
Resimler ve Dosyalar
Volkan Yücel, Kahramanın Yolculuğu adlı bu çalışmasında, 2000li yıllarla birlikte seyretmeye başladığımız ve bir Suç Kahramanlığı etrafında kurtarıcı erkeğin rolünü, erkeklik temsiliyetini, muhafazakârlaşan bir toplumsal alanda yüceltilen mitik erkekliğin değişik veçhelerini konu edinen yerli dizi ve filmleri ele alıyor. Kurtlar Vadisinden Deli Yüreke, Ezelden Kabadayıya, Sessiz Fırtınadan Adanalıya uzanan örnekleri yorumlayan eser; birbirini dönüştüren, aşan kültür ve bunun ürettiği politikalar ile muhafazakâr bir toplumsal doku içinde yoğrulan, farklı biçimler alan suçlu-kahraman ilişkisini yeniden değerlendirmeyi, bir başka deyişle yeniden okumayı amaçlamaktadır.
Kitapta; bu dizilerin, filmlerin artık kanıksadığımız hatta sevmeye başladığımız suç Kahramanları, erkeklik açısından incelenirken, suç Kahramanlarının romantik milliyetçi refleksleri de popüler kültür bağlamında nasıl günlük hayatın bir parçası haline getirilip, sıradanlaştırılmasına da değinilmektedir. Yazar bunu yaparken, 2000lerin toplumsal ve siyasal ortamında biçimlenen kavramlara atfedilen yeni değerleri, değişen söylem eğilimleri, suç metin ve diyalogları aracılığıyla ortaya koymaktadır.
Volkan Yücel yapmış olduğu araştırmanın arka planı için kitabın sonuna; Türkiyede 1970 ile 2009 yılları arasında yayınlanmış yerli ve yabancı tüm dizileri, çizgi filmleri, animasyon çalışmalarını, çocuk ve gençlik yapımlarını tespit etmiş, orijinal adlarını, yayın yıllarını ve kanallarını sıralamış; 2006 ile 2009 arasında çekilmiş tüm yerli filmleri dizin haline getirerek ve Türk Erkeklik Literatürünün tümünün başlık, kaynak ve yayın yıllarını aktararak, çok önemli bir çalışma da eklemiş bulunmaktadır.
2000li yıllarda, yazılı edebiyatın yavaşladığı ve teknik buluşlarla giderek daha görsel bir sosyolojiye doğru uzandığımız dünyamızda, kelimelerin yeri, şeylerinkiyle ikame edilmeye başlanmıştır. Görsellik, medyada yani kamusal alanda daha fazla etkili ve daha da fazla çocuksu bir şekilde ele alınmaktadır. Kahramanlık bu nedenlerden dolayı terk edilen bir tipoloji olmaktan uzaktır. Çocuklara ait bir dünyanın kahramanları, yetişkinler dünyasına hâkim olmaya başlamıştır. Egemenin istisnai durumlarda hukuka dayanmadan karar alması olarak ele alınan suç kahramanları, bu anlamda, egemenlik gösterisindedir. Volkan Yücelin çalışması bize 21. yüzyıla girdiğimizde toplumsalın çökmekte olan bir milli duyguyla nasıl bağ kurmaya devam ettiğini okutmaktadır.
Prof. Dr. Ali Akay, Mimar Sinan Üniversitesi

Okuyucu Yorumları